Tiramisu med vitvinspäron

Temat i Månadens sötsak den här månaden är frukt! Jag kom att tänka på en frukttiramisu jag gjort flera gånger, där man lägger savoiardikexen i koncentrerad hallonsaft istället för kaffe och marsalavin och varvar kex och mascarponekräm med björnbär och hallon. Underbart gott blir det men den här gången ville jag låta kreativiteten flöda och göra något eget. Resultatet blev en tiramisu på hembakad sockerkaka och en päronkompott med vitt vin och ingefära. Testa den här, solen kommer att skina lite starkare då.
Jag började med att baka en sockerkaka som jag smaksatte med lite torkad ingefära. Vilket recept som helst går bra, det jag använde kommer jag inte bidra med eftersom kakan vägrade bli klar när den väl stod i ugnen. Efter de 30 minuterna på 175 grader var den fortfarande bara smet inuti så jag lät den stå en timme extra på ca 125 grader för att långsamt stelna inuti utan att bränna de yttre delarna. God och saftig men tidskrävande!
Till päronkompotten skar jag några päron i bitar efter tycke och smak, fem eller sex stycken tror jag det var. Jag la dem i en kastrull och kokade upp tillsammans med saften från en halv citron och ungefär 3/4 dl socker. Efter en stund hällde jag i en skvätt vitt vin och hackade i en bit syltad ingefära. Koka tills päronbitarna är lagom mjuka och låt svalna.
När det var dags att sätta ihop tiramisun skar jag bitar av sockerkakan, lade dem i en form och skedade över lagen från min päronkompott. Medan kakan låg och sög åt sig de härliga smakerna vispade jag ihop mascarponekrämen. Till det behöver du 2 ägg, 1 dl socker och 250 gram mascarpone.
Börja med att separera gulor och vitor. Vispa vitorna till ett fast skum (ni vet, vända-skålen-upp-och-ner-testet) och vispa gulorna tillsammans med sockret. Blanda i mascarponen och vänd till sist ner äggviteskummet.
Varva mascarponekräm, sockerkaka och päron i dricksglas eller vad du nu har hemma. Jag använde som ni ser gamla sillburkar, jag tycker de är så vackra! Jag avslutade med lite malen kardemumma på toppen och jag kan tänka mig att det blir ännu godare om man strör lite kardemumma på varje mascarponelager!
En variant av denna svängde jag ihop strax efteråt eftersom jag hade både sockerkaka, päron och mascarponekräm över: jag stekte helt enkelt päronbitar och valnötter i smör, farinsocker och kardemumma, härligt karamelliserat blev det. Jag rostade skivor av sockerkakan, lade på den karamelliserade päronblandningen och en klick mascarponekräm. Prova gärna du med! (Får du stekta päron över kan jag tala om att de är barnsligt goda att ha på gröten morgonen efter).
Ännu bättre blev denna kreativa fredagseftermiddag tack vare min eminenta smakpanel bestående av Anna-Maja, Gustaf och Anders. Vi skålade i vitt vin och rosa skumpa, firade goda nyheter, våren, livet och avslutade kvällen med att se en film på KinoRurik, den ryska filmfestivalen som just nu pågår i Uppsala och Stockholm.
Även idag skiner solen och jag ska dansa afrikansk dans. Ha en trevlig lördag!

Kommentarer
Postat av: ellen

det ser verkligen super gott ut!

2011-03-28 @ 16:54:42
URL: http://ellencsordas.blogg.se/
Postat av: karin

ser riktigt mumsigt ut!

2011-03-28 @ 22:32:54
URL: http://trattoria.blogg.se/
Postat av: elina

Ser gott ut :)

2011-03-30 @ 18:39:10
URL: http://elinaryttbergs.devote.se
Postat av: mathea

re: Åh vad roligt att höra! Du får testa den, det är det verkligen värd :)



Det här såg ju inte heller helt fel ut :*

2011-03-31 @ 09:25:11
URL: http://lejonhuvud.blogg.se/
Postat av: Tina N

Mmm..vad gott och lite annorlunda! :)

2011-04-03 @ 16:13:55
URL: http://frkkaka.blogspot.com
Postat av: Sandra

Spännande smaker! Gott!

2011-04-03 @ 17:08:18
URL: http://sandraskok.blogspot.com
Postat av: Anonym

Gott!

2011-04-04 @ 15:41:30
URL: http://sannakumlins.blogg.se/
Postat av: Louise

Sv: ja, visst är hennes kök underbart?



Och vad gott det där såg ut, måste testas någon gång!

2011-04-04 @ 16:16:47
URL: http://laureniuslouise.blogg.se/
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

ser supergott ut :-)

2011-04-05 @ 10:04:26
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0